Yoksa anlık mı söylüyor?
Bazı insanların karakterinde yalan söylemek varken bazılarının ise çok zorda kaldığı durumlarda söylediğini biliyoruz. Peki bunu nasıl ayırt edebiliriz?
Her durumda, basit konularda bile yalan söylüyorsa bu artık karakterine işlemiştir. Bu kişi karakterini değiştirmeden asla yalan söylemekten vazgeçmeyecektir. Bunun karakterine neden işlediği ise ailesi ile olan bağlantısında kayıtlıdır. Ailesi sürekli eleştirel dille yaklaştığında bu kişi de kendini savunmaya almak için sürekli yalana başvurmuştur. Bir süre sonra da bunun çözüm olduğunu düşünür ve her durumda yalana başvurur. Bazıları ise kolay ama işime yarıyor diye düşünür ve vazgeçmez. Bunun çözümü yine kendisindedir. Siz bu duruma acıma geliştirerek ebeveyni ya da psikoloğu olmaya çalışmayın. Ama hocam seviyorum ve bu durumu değiştirse güzel olur diyorsanız da siz değiştiremezsiniz. Bir kişi yalan söylemeyi alışkanlık haline getirdiyse ve bunun asil olmayan bir davranış olduğunu anlaması gerekir. Siz bu davranışı değiştirmek yerine yalanın hoş olmayan bir davranış olduğunu düşünen bireylere yönelmelisiniz.
Peki karakterinde yoksa nasıl anlarız? Basit ve size karşı kendini zorda hissettiği bir davranış karşısında söylüyorsa yine de genelde sizin kızacağınıza emin olsa da doğruyu söylüyorsa burada yalan söylemesinin karakteri ile ilgili olmadığından bahsedebiliriz.